duminică, 17 octombrie 2010

Sfanta Paraschiva : sarbatoarea crestina a minunilor


In fiecare an , la 14 octombrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfintei Paraschiva sau Sfanta Vineri, cum este numita in popor, patroana orasului Iasi si a Moldovei si ocrotitoarea celor aflati in suferinta. In aceasta zi, mii de credinciosi vin sa se roage Sfintei Paraschiva pentru alinarea bolilor, indepartarea necazurilor si pentru a atinge racla cu sfintele moaste. Fiecare isi doreste ca o minune, oricat de neinsemnata, sa se infaptuiasca si in viata lor.       

Cine a fost Sfanta Paraschiva ?

Orasul in care Sfanta s-a nascut, Epivata, exista si astazi in Bulgaria. In secolul XI, insa, acesta se afla in Tracia, nu departe de Constantinopol. Sfanta Paraschiva s-a nascut intr-o famile de vlahi, instarita si evlavioasa. La varsta de 10 ani,
mergand cu mama ei la biserica, a auzit predicandu-se fraza urmatoare : ''Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie''. Simitind acest imbold, cand a iesit din biserica, Sfanta Paraschiva a intalnit la poarta un sarac, si fara sa o vada mama ei, a dat hainele ei cele frumoase acestuia, iar ea s-a imbracat in zdrentele lui. Ajunsa acasa, a fost certata si batuta pentru a nu mai face asa ceva. Insa ea a continuat sa dea hainele ei nu o data ci de nemumarate ori. Dupa un timp, simitind chemarea catre o viata inchinata lui Dumnezeu, a fugit la Constantinopol. De acolo a ajuns la Calcedon si mai departe, in Iraclia din Pont, unde a petrecut cinci ani la o manastire, in rugaciuni, facand multe fapte milostive. Se ruga neincetat sa poata ajunge la Ierusalim, iar rugaciunea i-a fost indeplinita. La 25 de ani Sfanta Paraschiva a ajuns din nou la Constantinopol, unde a si murit curand.
Dupa multa vreme, in locul in care era ea ingropata, a fost inmormantat si un marinar. Sfanta s-a aratat in vis unui calugar, rugandu-l sa o dezgroape de langa trupul aceluia. Calugarul a indeplinit cele cerute, si cu mirare a vazut ca trupul ei era neatins.
In vremea domnitorului Vasile Lupu, dupa caderea Constantinopolului in puterea otomana, acesta a platit sume mari pentru a aduce mostele Sfintei Paraschiva la Iasi, in Moldova. De atunci racla cu sfintele moaste stau in biserica Trei Ierarhi, unde in fiecare an se aduna credinciosii ortodocsi si sarbatoresc ziua Sfintei Paraschiva sau Sfanta Vineri.

Protectoarea Moldovei si a tuturor credinciosilor romani, Sfanta Paraschiva este unul din cei mai venerati sfinti ortodocsi

Ortodocsii se roaga Sfintei Paraschiva pentru sanatate, in virtutea puterii sale de a alina suferintele si de a alunga bolile. Cunoscuta pentru minunile savarsite, mai mari sau mai mici, sarbatoarea crestina a Sfintei Vineri este un bun prilej de pelerinaj. Crestini din toate colturile tarii se aduna in ajunul zilei de 14 octombrie la poarta bisericii, pentru a se putea ruga si a atinge racla cu sfintele moaste. Nici vremea de afara, nici suferintele fizice ale unora nu ii determina sa paraseasca locul. Fiecare asteapta din partea Sfintei un semn sau chiar o minune pentru sanatatea sa si a membrilor familiei. Poate ca multa lume ar putea povesti propria minune sau sa dea dovada de o intamplare petrecuta ca urmare a unui semn din partea Sfintei, lucru ce dovedeste ca pana la urma nu suntem singuri in acesta viata.

Un comentariu:

  1. Organizatia PNL Albesti,multumeste pe aceasta cale tuturor credinciosilor din localitatile Arsa,Coroana,Vartop pentru faptul ca ne-au onorat cu prezenta si nu in ultimul rand preotilor celor trei parohii pentru ca au facut posibil acest pelegrinaj. Ne-am simtit foarte bine,am crescut spiritual si speram ca bunul Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne dea mai multa intelepciune pentru a putea izbandi in ceea ce ne-am propus. Speram sa mai avem ocazia de a organiza si alte pelegrinaje. Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere